preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donja Dubrava

Njemački jezik

natrag na Predmeti

ŠTO? KADA? KAKO? ZAŠTO?

ŠTO?

Eto, već je navedeno. Radi se o izbornoj nastavi. Dakle, obavezna je ukoliko se učenici za nju odluče (isto kao i vjeronauk te informatika). A što se nauči? Prije svega, puno toga, reći od pozdrava i pozdravljanja preko razgovora koje koristimo svakodnevno (o hrani i piću, interesima, školi, slobodnom vremenu, prijateljima) do razgovora o prošlosti i planiranju budućnosti, upoznaju se nove kulture...

KADA?

Svakog tjedna po dva školska sata, dakle 70 sati tijekom školske godine. Nekad je to dva dana u tjednu po jedan sat, a nekad se dogodi da su to dva sata "u komadu" jedan dan u tjednu. Sve ovisi o samom rasporedu.

KAKO?

 E, to je najzinimljivije! Kao što to mogu potvrditi učenici koji su već polazili njemački, vrlo često igrom. Trudimo se nastavu učiniti što zanimljivijom. A kako bi to drugačije nego igrom? Najčešće se igramo bingo, križić, kružić, rješavamo razne zagonetke, križaljke... Uz to, koristimo se knjigama i vježbenicama naziva Flink mit Deutsch 1-5 koje u potpunosti prate Nastavni plan i program za učenje njemačkog  kao izbornog predmeta. Uz to su vrlo privlačne što se tiče sadržaja tekstova, raznovrsnosti zadataka i vizualnog aspekta. Koristimo razne oblike rada - od individualnog i frontalnog preko rada u paru do rada u skupinama i istraživačkog rada. Koristimo se raznim tehničkim pomagalima - od krede i ploče, preko grafoskopa i prozirnica do računala, projektora i interneta.

ZAŠTO?

Njemački jezik je najrasprostranjeniji materinji jezik u Europskoj uniji i govori ga oko 90 milijuna ljudi. I mi smo uskoro članovi te "velike obitelji", a i danas mnoge tvrtke (osobito na našem području) surađuju s njemačkim ili austrijskim, a znanje njemačkog jezika veliki je plus u zapošljavanju u njima. A koliko samo rodbine imamo koja živi u Austriji, NJemačkoj ili Švicarskoj! Mogli be se malo pohvaliti novostečenim znanjem!

Pripremila: Valentina Jambrešić, učiteljica njemačkog jezika

 

KORISNE WEB STRANICE O NJEMAČKOM JEZIKU

 

 

 

 

 

 

U skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka roditelji svih učenika OŠ Donja Dubrava dali su pisanu suglasnost za objavu fotografija i osobnih podataka učenika.

 
 > Njemački jezik
CMS za škole logo
Osnovna škola Donja Dubrava / Krbulja 21, HR-40328 Donja Dubrava / www.os-donja-dubrava.skole.hr / ured@os-donja-dubrava.skole.hr
preskoči na navigaciju