preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donja Dubrava

Hrvatski jezik

natrag na Predmeti

Djeca-učenici najčešće pitaju: „Čemu učiti jezik kojim govorimo od malena?“ Smatraju da je to nepotrebno, da ga znaju, da su njime ovladali…

Ako je doista tako, zašto onda nastane kaos kada je potrebno naučiti vrste riječi, razlikovati padeže, određivati glagolska vremena?

Svi mi mislimo da znamo hrvatski, ali se prečesto i sami nađemo u situaciji kada se uvjerimo u suprotno. Hrvatski kao takav ima svoja pravila kojima je potrebno ovladati, a kada njime ovladamo ništa više nije nepoznanica.

U današnje se vrijeme hrvatskom jeziku, nažalost, ne poklanja dovoljno pažnje. Svakodnevno u novinama čitamo pravopisno i gramatički okrnjene tekstove, na malim ekranima pratimo pogrešno ispisane reklame i loše titlove, čitamo nepravilne letke i oglase, slušamo iskrivljene i nepravilne govore.

Ne znajući da je potrebno reći „Jeste li se naspavali?“  umjesto „Da li ste se naspavali?“, „Putujem vlakom.“ umjesto „Putujem s vlakom.“  naravno da nećemo primijetiti razliku. Kad jednom osvijestimo govorne i jezične vrednote svog vlastitog jezika, vjerujem da će nas zasmetati kad dođemo na tržnicu gdje se prodaju hlaće, gače i piđame, kad zastanemo u pekari u kojoj primaju naruđbe za kruh, možda  čak i kad zaželimo  čevape sa lukom koji nas mame s nekog jelovnika? Na svakom uglu bombardiraju nepismeni natpisi kojima se nitko ne suprotsavlja.

Iznenadili bi se da neki još uvijek ne znaju da u hrvatskoj abecedi postoji slovo dž!!!

Osvijestimo značaj hrvatskoga jezika u svakodnevnom životu i njegujmo ga i kao nasljeđe i kao ostavštinu generacijama koje tek dolaze.

Naš je jezik iznikao kao mala sjemenka i prkoseći brojnim nedaćama, olujama i svim teškim koracima koji su po njemu gazili, postao veliko, čvrsto stablo s dubokim i postojanim korijenjem. Očuvajmo svoje stablo zalijevajući ga poznavanjem svih njegovih grana (književnost, gramatika, pravopis, jezično izražavanje, medijska kultura, lektira) i prkoseći olujama modernog doba!

MOJ HRVATSKI

zaplakao sam hrvatski
progovorio hrvatski
hrvatskim govorim
šapućem hrvatski
šutim hrvatski
sanjam hrvatski
i na javi sanjam hrvatski
volim na hrvatskom
volim hrvatski
pišem hrvatski
kad ne pišem ne pišem hrvatski
sve mi je na hrvatskom
hrvatski mi je sve

Pajo Kanižaj

 

Korisne stranice o hrvatskom jeziku

stranicama pristupate klikom na sliku

 
 
 
 

 

 

 

 

U skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka roditelji svih učenika OŠ Donja Dubrava dali su pisanu suglasnost za objavu fotografija i osobnih podataka učenika.

 
 > Hrvatski jezik
CMS za škole logo
Osnovna škola Donja Dubrava / Krbulja 21, HR-40328 Donja Dubrava / www.os-donja-dubrava.skole.hr / ured@os-donja-dubrava.skole.hr
preskoči na navigaciju