preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donja Dubrava

POVIJEST USTANOVE
 

U Donjoj Dubravi postoji duga tradicija osnovnog obrazovanja.

Prvi zapis o trogodišnjoj pučkoj školi nalazi se u znamenitom dobravskom protokolu, odnosno zapisniku i urudžbenom zapisniku općine Donja Dubrava, koji se odnosi na razdoblje od 1784. do 1806. godine.  U protokolu piše da je 12. svibnja 1786. godine »Anton Lustig czeszarzke Trivial Schole Proffesor za vremena szlavne comissie Szala Varmegyinzke vu Csakovczu po gosponu Velikom Szudczu preporuchen« za učitelja u Doljnjoj Dubravi »z koyim je obchina Dubravszka contract ucsinila«, no o  radu i djelovanju dubravske škole saznajemo više od 1882. godine kada je za učitelja došao domaći sin,učitelj, orguljaš i pjesnik Stjepan Belovari koji je dulje vrijeme obavljao i dužnost općinskog načelnika Donje Dubrave.

Do velike prekretnice razvoju osnovnog obrazovanja u Donjoj Dubravi dolazi  1858. godine kada je sagrađena nova jednokatna školska zgrada (stara škola koja postoji i danas pokraj parka u središtu mjesta). Škola je u svom sastavu imala i školski vrt. Nastava se provodila uglavnom na mađarskom jeziku, osim nastave vjeronauka koja se odvijala na hrvatskom jeziku.

Škola krajem 19.stoljeća.

Učenice početkom 20. soljeća. 

1918. godine nakon oslobođenja Međimurja od mađarske vlasti nastava je organizirana na hrvatskom jeziku.

1925. godine školu je posjetio Vladimir Nazor

1935. godine počinje s radom šegrtska škola.

Velik broj učenika bio je vrlo siromašan pa su u školu dolazili bosi i slabo obučeni. Umjesto bilježnice, koristile su se grafitne pločice. Škola im je pomagala koliko je mogla, a najveći donatori bile su bogate dobravske poduzetničke obitelji Hirschler i Zalan. One su često djeci darovale hranu, obuću, odjeću i školski pribor. Zahvaljujući uglavnom njima, u to doba u dobravsku su školu dolazili poznati hrvatski pedagoški radnici, pisci i umjetnici.

Pred sam rat  (II. svjetski ) četverogodišnju školu polazilo je nešto više od 400 učenika koje je poučavalo 7 učitelja.

Učenici početkom 40.-tih godina 20.stoljeća              

Tijekom II. svjetskog rata Međimurje  je opet  pripalo pod mađarsku vlast. Od 1941. hrvatski učitelji moraju napustiti Donju Dubravu i dolazi 11 novih učitelja iz Mađarske koji su ovdje kratko ostali do 1945. godine.

U poslijeratnom periodu vladalo je veliko siromaštvo ali su ipak brinulo da se što prije obnovi  u ratu oštećena i devastirana školska zgrade. Školu je pohađao  veliki broj učenika (350 -400) koje je podučavalo samo 4 učitelja. Organizirano je i obrazovanje odraslih – opismenjavanje i općeobrazovna predavanja. Učitelji su bili vrlo aktivni u raznim učeničkim grupama, ali i u svim mjesnim organizacijama. U mjestu je 1949. godine osnovana narodna čitaonica koju su vodili učitelji.

Folklorna skupina 50.-tih godina 20.st. - podmladak Seljačke sloge

 

Školska zgrada i dvorište.

1953. godine uz šest razreda osnovnog obrazovanja proradila je i škola učenika u privredi, a predavanja su se održavala navečer.

Učitelji krajem 50.-tih godina 20.stoljeća

Od 1956. godine uvodi se školska kuhinja sa skromnim obrocima a osnovno obrazovanje je osmogodišnje. Uvedena je struja u školsku zgadu. Osnovana je školska zadruga sa 75 članova.

Školska kuhinja - doručak

Nova školska zgrada u kući Zalan otvorena je 1960. godine gdje su uređene učionice za niže razrede od 1. do 3. razreda.  Škola u privredi je ukinuta te se učenici upućuju  u srednje stručne škole.

Škola od 1. do 3. razreda u "Zalanovoj zgradi"

Mladi novinari prvi put izdali (šapirografirani) školski list "Dubrovčan" .

 

15. ožujka 1967. godine otvaren je dječji vrtić  u zgradi Hirschler – treći u Međimurju.

1967. godina obilježena je spajanjem škole u Donjem Vidovcu usprkos prosvjedu  mještana Donjag Vidovca.

Sedamdesetih godina 20.st. naša škola je po vanjskom vrednovanju bila treća u Međimurju. Škola je bila vrlo aktivna u izvannastavnim aktivnostima učenika, a postala je i središte kulturnog života.

 

Obzirom da su postojeće zgrade  bile stare i trošne već 1980.godine  počinje se s plaćanjem samodoprinosa za izgradnju nove škole i 1982. položen je kamen temeljac za novu školu na Krbulji koja se odmah počinje graditi.

Izgradnja nove školske zgrade na Krbulji.

 

 Dovršetak izgradnje nove školske zgrade na Krbulji.

Svečano otvorenje tog suvremenog objekta, u kojemu škola djeluje i danas, održano je 8. listopada 1983. godine. Učenici su dobili deset suvremenih učionica, radionicu, dva praktikuma, osam kabineta, knjižnicu, zbornicu, četiri sanitarna čvora, kuhinju s blagovaonicom, ulazni hol za priredbe i druge prostorije. Pokrenuta je akcija i za gradnju školske sportske dvorane koja je završena početkom devedesetih godina 20.st..

Nova školska zgrada - neposredno pred otvorenje.

 Rezanje vrpce - 8.10.1983.

 

U holu škole -1983.

U školskoj godini 1986./1987. izrađena je mreža osnovnih škola u Međimurju, prema kojoj se Osnovna škola Sv. Marija pripojila centralnoj školi Donja Dubrava.  

1989.godine počela je gradnja nove škole u Donjem Vidovcu, a nastavljena je i gradnja sportske dvorane na Krbulji.

Godina 1990./91. bila je politički prijelomna, a to je značilo i uvođenje bitnih promjena u organizaciju i sadržaj nastave.

 

1996. sklopljeno prijateljstvo s  osnovnom školom iz Bizonje u Republici Mađarskoj.

 1997. OŠ sveta Marija opet je samostalna ustanova

Od 1. siječnja 1999. Dječji vrtić Donja Dubrava je samostalna ustanova  u kompetenciji Općine (vrtić u Donjem Vidovcu ostao je u sastavu škole). Izdan je školski list pod nazivom Fakin.

2005./2006. – jedna smo od 49 škola u RH koje eksperimentalno uvode HNOS.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka roditelji svih učenika OŠ Donja Dubrava dali su pisanu suglasnost za objavu fotografija i osobnih podataka učenika.

 
 > Naša povijest
CMS za škole logo
Osnovna škola Donja Dubrava / Krbulja 21, HR-40328 Donja Dubrava / www.os-donja-dubrava.skole.hr / ured@os-donja-dubrava.skole.hr
preskoči na navigaciju