preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donja Dubrava

Novosti

27. siječnja - Da sjećanja na žrtve holokausta

Autor: Renata Heric, Suzana Karloci Kvakan, 27. 1. 2021.

„Najviše želim imati vlastiti dom, moći se slobodno kretati i imati nekoga da mi pomaže pisati domaću zadaću. Drugim riječima, želim natrag u školu!“
 
Ovo su riječi djevojčice Ane Frank koja se sa svojom židovskom obitelji skrivala u potkrovlju kuće u Amsterdamu u vrijeme Drugoga svjetskog rata. Nažalost, njihovo skrovište je otkriveno i cijela njezina obitelj je odvedena u Auschwitz, najveći logor u Europi. Pred kraj rata u Europi, 27. siječnja 1945. godine, logor je oslobođen, ali brojni Židovi nisu dočekali slobodu, već su stradali prije završetka rata. U holokaustu, sustavnom progonu Židova u vrijeme nacističke vlasti, stradalo je oko šest milijuna Židova i pripadnika ostalih nacionalnih manjina. Procjenjuje se da je od ukupnog broja žrtava bilo milijun i pol židovske djece koja su sa svojim obiteljima smrtno stradala u logorima.

Na satovima povijesti prisjetili smo se događaja iz 1945. godine, kada je najveća želja svih ljudi bila živjeti u miru i slobodi. U znak sjećanja na stradalu djecu, učenici osmog razreda i ove godine provode Projekt Šafran u kojem se sadnjom lukovica žutog šafrana prisjećamo djece koja nisu imala slobodu i njihov život je završen iza bodljikave žice koncentracijskih logora.
 
 

 
 

U skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka roditelji svih učenika OŠ Donja Dubrava dali su pisanu suglasnost za objavu fotografija i osobnih podataka učenika.

 
 > NASLOVNICA - NOVOSTI
CMS za škole logo
Osnovna škola Donja Dubrava / Krbulja 21, HR-40328 Donja Dubrava / www.os-donja-dubrava.skole.hr / ured@os-donja-dubrava.skole.hr
preskoči na navigaciju